A foci női szemmel

EB lázban ég Európa, no és persze mi, magyarok is! A kontinensbajnokság önmagában is figyelemreméltó esemény, de kis hazánk válogatottjának a részvétele még inkább növeli az érdeklődést a meccsek iránt.

Anyukák, feleségek, barátnők! Mi lesz veletek? A tévé elé tapadtok Ti is, vagy inkább kimenekültök a szobából? Hogy állnak ma a nők a focihoz? Hogy álltok Ti a focihoz?

Kép forrása: www.b.dk
Kép forrása: www.b.dk
Helytállóak még a régi sztereotípiák, miszerint a nők utálják a focit, nem értenek hozzá, csak a helyes pasikat látják a játékosokban, és sokkal szívesebben shoppingolnak, néznek egy romantikus filmet vagy csacsognak a barátnőikkel a meccsek alatt? Vajon ma este is még a legtöbb nő “hisztirohamot” kap, amikor elhangzik a kezdő sípszó (azért zárójelben tegyük hozzá, hogy Kassai Viktor szájából!), pedig már úgy örült, hogy végre vége az összes bajnokságnak, kupának, BL-nek?

Azt gondoljuk, most biztosan sok lány/nő kéri ki magának ezeket az elcsépelt gondolatokat, és rögtön hozzá is tesszük, nem alaptalanul! Mára ugyanis a foci iránti rajongás nem csak a fiúk/férfiak privilégiuma! Ma már a tévé előtt ugráló, a lelátón tapsoló hölgyek mellett a pályán is természetes a „gyengébbik nem” képviselőit látni!

„Szerinted melyik csapatnak szebb a meze?”

Kép forrása: mmm.dk
Kép forrása: mmm.dk
Dán kutatók igyekeztek megtudni, mi lehet az oka annak, hogy amíg a férfiak imádják a labdarúgást, a nőket leginkább hidegen hagyja. Egy biztos – az ok nem az agyban keresendő, sokkal inkább a környezet, a kultúra befolyásolja. A foci iránti szeretetet a legtöbb fiú már szó szerint babakorában magába szívja. Angliában nem ritka például, hogy a fiú csecsemők a család kedvenc futballklubjának szezonbérletét kapják ajándékba a keresztelőjükön.

Kép forrása: politiken.dk
Kép forrása: politiken.dk
Az utolsó világesemény, vagyis a 2014-es brazil VB kapcsán készült statisztikák azonban egyértelműen kimutatták a nők érdeklődését a legnépszerűbb sport iránt. Bár nagy részük még mindig csak a végeredményre kíváncsi, egyre több hölgy csatlakozik a férfiakhoz, amikor meccsnézésről van szó – legyen az otthon, barátoknál, a helyszínen, szórakozóhelyen, vagy szabadtéri kivetítők előtt. Van valami, amiben azonban a nők talán sosem fogják beérni a férfiakat: a foci, mint beszédtéma…:-) A pasiknál világszerte No1. téma a futball, és minden más – beleértve a nőket, családot, munkahelyi ügyeket – csak jóval lemaradva kullog a foci után.

Kulcsár Katalin, Pádár Anita, Csan Jüen-ting, Mia Hamm

És, hogy miért is ne szóljuk le a nőket, pláne, ha a futball pályán látjuk őket? Íme egy-két ékes példája a női futballsikernek kishazánkból és a nagyvilágból:

Kulcsár Katalin Fotó: nemzetisport.hu
Kulcsár Katalin
Fotó: nemzetisport.hu
Ha megkérdeznénk, hogy ki a legismertebb és legsikeresebb magyar futballbíró, bizonyára Kassai Viktort említenék a legtöbben a jelenből, esetleg Puhl Sándort a közelmúltból. Pedig mellettük érdemes lenne megemlékezni Kulcsár Katalinról is, aki az idei női BL döntőt vezette (ugyancsak magyar kolléganői segítségével), és akit az UEFA a legjobb női játékvezetői között tart számon.

Ha megkérdeznénk, hogy ki húzta magára legtöbbször a magyar válogatott mezét, bizonyára Király Gábor, Gera Zoltán, Bozsik József neve jutna először a legtöbbek eszébe, mint ahogy a tavalyi Grosics Gyula Kapustábor ifjú résztvevőinek is Ők ugrottak be elsőként e kérdés hallatán. És, nem is jártak nagyon messze a srácok az igazságtól, Ők valóban az élmezőnybe tartoznak…. a férfiak között.

Pádár Anita (jobb szélen) Fotó: nemzetisport.hu
Pádár Anita (jobb szélen)
Fotó: nemzetisport.hu
A kérdés azonban nem zárta ki a nőket, és a helyes válasz is köztük keresendő! Pádár Anita a maga 125 válogatottságával bizony vezeti a sort!

Sőt! Pádár Anita nevéhez fűződik egy hihetetlen Guinness rekord is! Egyedülálló módon, 15 éve folyamatosan ő a nemzeti bajnokság gólkirálya (gólkirálynője)! Természetesen a válogatott góllövő listájának az élén is Ő áll 41 góllal.

Csan Jüen-ting Fotó: nemzetisport.hu
Csan Jüen-ting
Fotó: nemzetisport.hu
Idén tavasszal egy hongkongi hölgy is örökre beírta magát a profi futball történelmébe. A 27 éves Csan Jüen-ting ugyanis vezetőedzőként nyert bajnokságot a hongkongi Premier League-ben szereplő Eastern együttesével! Ez önmagában eddig még nem lenne olyan különleges, ám, ha hozzátesszük, hogy mindezt nem a női, hanem a férfi bajnokságban tette, máris figyelemreméltóbb az eset, igaz?

Mia Hamm Fotó: noifutball.com
Mia Hamm
Fotó: noifutball.com
És van egy női (ex)labdarúgó Amerikában, akinek a neve fogalom, akit egy magasságokban említenek Michael Jordannel vagy Tiger Woods-szal – ő Mariel Margaret (Mia) Hamm, akinek a dicsőséglistáját bármelyik férfi futball világsztár megirigyelhetné: kétszeres világ- és kétszeres olimpiai bajnok, kétszeres vb-bronzérmes, egyszeres olimpiai ezüstérmes, kétszer választották a FIFA szavazásán a világ legjobbjává, és őt találták a XX. század legjobb női futballistájának is.

A jelenkori női labdarúgáshoz göröngyös út vezetett…

A női labdarúgást a mai napig sokan kétkedve fogadják, pedig a fenti példák is bizonyítják létjogosultságát. A férfi futballal szemben jelentős hátránnyal indult – sok-sok év és próbálkozás után vált csak elismertté és hivatalossá. Hazánkban már az I. világháborút megelőzően voltak kezdeményezések a női foci térnyerését illetően, és bár az első női futball csapat már 1912-ben megalakult Szegeden (Szegedi Testgyakorló Kör), valójában csak az 1970-es évek hozták meg az áttörést. 1971-ben rendezték meg az első kispályás női labdarúgó tornát, ebben az évben kezdtek gombamód szaporodni a női klubok, és ebben az évben tettek több kísérletet is különböző bajnokságok kiírására. 1974-től azonban tíz éves hanyatlás következett be a magyar női futballtörténelemben, s csak 1984-től mutatkoztak ismét a fellendülés jegyei – ekkor írták ki az első országos bajnokságot 6 csapat részvételével. Idén 8 csapat rajtolt az első osztályban, ami a Fradi győzelmével ért véget nemrégen. A klubcsapatok közül egyébként a Femina a csúcstartó 10 bajnoki címmel.

Kép forrása: 24.hu
Kép forrása: 24.hu
A világesemények tekintetében sem kell túl messzire mennünk az időben. Az első női vébét 1991-ben rendezték meg, sőt, az első Európa-bajnokrágra is ekkor került sor (az EB elődjeként már 1984 és 1989 között játszottak válogatottak a női labdarúgó-válogatottak európai tornáján). Olimpián először Atlantában, 1996-ban futhattak ki a zöld gyepre a női labdarúgók (igaz, nem a mieink), BL mérkőzéseket pedig 2001 óta játszhatnak (a kezdetekben még Bajnokok Tornája elnevezéssel futott ez a liga). Hazánk női válogatottjának a legjobb eredménye az 1991-es, dániai kontinensbajnokságon játszott negyeddöntő.
A világ vezető női futballnagyhatalmai elsősorban az USA, Németország, a skandináv országok és Kína, ahol hihetetlen fejlődés, nagy figyelem és szeretet övezi a női futballt. És bármilyen meglepő, de Irán is említést érdemel, ahol nagyon sok lány imád focizni, és ezt a rajongást nem is vehetik el tőlük. Sőt, nem is veszik, csak az „alapszabályokat” be kell tartaniuk, miszerint laza ruházatban és kendőben kell játszaniuk fedett csarnokban, hogy a férfiak ne lássák őket.

Kedves lányok/fiúk, nők/férfiak! Változott a véleményetek a nők és a foci kapcsolatáról? 😉 Amint a fent említett tények és példák bizonyítják, van mire, kire büszkének lennünk a női labdarúgás terén is, de persze mindig lesz olyan, amit – bármit is tesznek le a hölgyek a futball asztalára – nem lehet kiverni az emberek fejéből… Miként a szőke nős vagy a rendőr viccek, úgy egy-két, a gyengébbik nem és a foci viszonyát taglaló vicc, aranyköpés és gondolat sem akar eltűnni a köztudatból: „A 11-est nem a 11-es számú játékosnak kell rúgnia?”, „Akinek nincs labdája, az miért fut?”, „Szerinted melyik csapatnak szebb a meze?”, „Az a kapus, amelyik középen szaladgál, vagy az a bíró?”, ’A hosszabbítást is meg akarod nézni?, „Minek nézni, ahogy 22 ember kerget egy labdát?” – ugye ismerősek ezek a tipikus kérdések?
Legyünk optimisták! Bízzunk benne, hogy generációról generációra kopnak, halványulnak majd ezek a gondolatok, és akár megnő a női foci iránti érdeklődés és szeretet, akár nem, legalább ezek a sztereotípiák vesznek egyszer, s mindenkorra homályba.

Kép forrása: magyarno.com
Kép forrása: magyarno.com
Ám addig is itt az újabb esemény! Tetszik vagy nem, mától újra minden pasi a tévét bámulja esténként… Lányok, Asszonyok! Csatlakozzatok hozzájuk, vagy, ha mást nem, legyetek kreatívak és tegyetek a kedvükre klassz dekorációkkal, hangulatos terítékkel, szurkolói kellékekkel!;-)

Források: nemzetisport.hu, nice.hu, wikipedia, noifutball.com, videnskab.dk
Írta: Laukó Brigi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük