Kapus Kurzus

Első Kapus Kurzusunk júniusban nagy sikerrel lezárult. A Kapus Kurzus felépítéséről az alábbiakban olvashatsz, az edzéseken készült fotókat és videókat pedig megtekintheted Galériánkban.


A Kapus Kurzus célja: kiemelten foglalkozni a kapusjáték főbb elemeivel – minden alkalommal a kapusjáték egy-egy területe lesz a középpontban.

A Kapus Kurzusra 8-17 éves kapusok jelentkezését várjuk.
A Kurzus foglalkozásainak létszáma: minimum 2, maximum 6 fő

AMIT HOZNOD KELL:

Műfűre alkalmas, hernyótalpas cipő, kapuskesztyű, kényelmes edzőruha. Edzés után az ARËNÁban van lehetőség zuhanyzásra.

A KAPUS KURZUS FELÉPÍTÉSE:

1.
IDŐPONT: 2016. április 3., vasárnap, 9:00
TÉMA: ALAPMOZGÁS A KAPUBAN, KESZTYŰ NÉLKÜLI LABDAFOGÁSOK, A HELYEZKEDÉS FONTOSSÁGA

A kapusjátékban meghatározó a “ketrec” előtti helyezkedés, amivel a kapus megkönnyíti saját munkáját, elősegíti a hárítás esélyét. Az első alkalommal ezt beszéljük át, majd a megfelelő gyakorlatokkal ezt gyakoroljuk. Az edzést alapos, általános labdás bemelegítéssel kezdjük, ami a technikai skálázást jelenti, mindezt kapuskesztyű nélkül – fontos, hogy az ujjak érezzék a labda erősségét, forgását, csavarodását, ezáltal fejlesztve a labdafogás, kosárfogás minőségét.


2.
IDŐPONT: 2016. április 10., vasárnap, 10:00
TÉMA: MOZGÁSKOORDINÁCIÓ FONTOSSÁGA, ALAPKOORDINÁCIÓRA ÉPÜLŐ TECHNIKAI EDZÉS, LABDAFOGÁS ÉS TALAJÉRÉS

A kapus mindenre kiterjedő technikájának, harmonikus mozgásának az alapfeltétele a kiváló mozgáskoordináció. Fontos hangsúlyozni, hogy a koordinációs tréninget nagyon korán el kell kezdeni, természetesen kicsiknél még inkább játékosabb feladatokkal. A jó koordináció segíti majd elő a gyorsaságot, a stabilitást, az egyensúlyt, a lábdinamikát, illetve, hogy talajéréseknél, vetődéseknél megfelelően “tompítson” a kapus, és ne sérüljön meg.

Ezen a napon kiemelt szerepet kapnak azon feladatok, ahol mozgáskoordinációval egybekötve gyakoroljuk a labdafogási technikákat, illetve legördüléseket, ledőléseket.


3.
IDŐPONT: 2016. április 24., vasárnap, 10:00
TÉMA: LÁBERŐSÍTŐ FELADATOK ÖSSZEKAPCSOLÁSA TECHNIKAI SKÁLÁZÁSSAL, ERŐNLÉTI KÖR, ÁLLÓKÉPESSÉG NÖVELÉSE

Egy komplex, kiteljesedett kapusnak olyan tulajdonságokra is szüksége van, mint a láberő és a jó állóképesség. A láberő elengedhetetlen feltétele a jó lábmunkának, a robbanékonyságnak, illetve befolyásolja a vetődés, elrugaszkodás hosszát, hatékonyságát is. A láberő állandó fejlesztésre, szinten tartásra sorul, amit csak célirányos és olykor megterhelő gyakorlással, feladatokkal lehet elérni. Az állóképesség profi szinten elengedhetetlen, jóllehet, a kapusnak nem azért kell a magas szintű állóképesség, hogy végigfussa a teljes mérkőzést, hanem, hogy fejben végig tudjon koncentrálni, és ha kell, az utolsó percben is lehessen rá számítani, benne legyen a bravúr.

Ezen a napon e két témakörrel és ezek edzéslehetőségeivel foglalkozunk.


4.
IDŐPONT: 2016. május 8., vasárnap, 10:00
TÉMA: KÉZ- ÉS LÁBMUNKA ÖSSZEKAPCSOLÁSA, LÁBTECHNIKA FEJLESZTÉSE, A KAPUS, MINT “SÖPRÖGETŐ”

A mai futball kapusjátékában alapkövetelmény a lábbal való játék magas szintű elsajátítása mindkét lábbal szinte egyformán. Ezáltal a kapus magabiztos lesz hazaadásoknál, és tevékeny részt tud vállalni a csapat taktikai játékában is. Arról nem beszélve, hogy ha egy kapus lábbal stabil, az kihatással van a csapat egészére is, biztonságérzetet ad a játékostársaknak is, ha tudják, hogy a kapustól kézzel-lábbal elvárhatják a jó megoldásokat, döntéseket.

Ezen az edzésen hatványozottan foglalkozunk a lábtechnika fejlesztésével, illetve a kéz-és lábmunka összekapcsolásával.


5.
IDŐPONT: 2016. május 22., vasárnap, 9:00
TÉMA: A TALAJÉRÉS TECHNIKÁJA, LEGÖRDÜLÉSEK, LEDŐLÉSEK, TALAJTÓL ELRUGASZKODÓ VETŐDÉSEK GYAKORLÁSA

Az egyik legnehezebb és legösszetettebb mozgás-, védésfajta, hiszen úgy kell talajt érni, hogy ne sérüljünk meg, és a labdát is megszerezzük a gólvonal előtt, sőt, ha nem tudjuk megtartani, arra is figyelni kell közben, hogy hova ütjük ki, nehogy a kipattanót az ellenfél berúgja a kapuba.
A vetődésnél ötvözni kell a magas szintű mozgáskoordinációt (talajérés technikája) és a labdafogást (vetődésnél is törekedni kell a labda biztos fogására).

Ezen az edzésen végigvesszük a talajérési technikákat mindkét oldalra egyaránt.


6.
IDŐPONT: 2016. június 5., vasárnap, 10:00
TÉMA: OLDALRÓL BEJÖVŐ LABDÁK HÁRÍTÁSA

Az oldalról bejövő labda érkezhet: közelről belőtt labdaként, oldalvonal mellőli beívelésként, távolabbi, mélységi beadásként, vagy szögletként, szabadrúgásként. Ezek hárítása hordozza magában talán az egyik legnagyobb hibalehetőséget. Bátorságot, ütemérzéket igényel, de természetesen alapvető a magas szintű labdafogási készség is hozzá. Ennél a feladatnál nagyon fontos a kommunikáció – a kapuját elhagyó kapusnak információt kell adnia még időben, hogy érkezik, ezzel is segítve a védőket és elbizonytalanítva a támadókat. Az oldalról jövő labdák hatékony hárítása nehéz, de nem megoldhatatlan feladat. Hosszú, kitartó és célirányos gyakorlással minden kapus számára elsajátítható.

Az utolsó foglalkozáson ezekből veszünk egy kis ízelítőt, és átvesszük a beadások hárításának az elméletét is.