Világsztárokat edzett táborunkban Pálinkás András

A magyar válogatott legelső kapusedzője hosszú-hosszú évek óta az Újpest FC kapustrénereként dolgozik. Múlt csütörtökön a lila-fehérek két edzése között jött el egykori tanítványa, Rabó meghívására táborunkba, és egy jó hangulatú, sok hasznos tanáccsal teli edzést tartott világsztár kapusoknak.

Pálinkás András, vagy ahogy Rabó és sok más egykori és jelenlegi kapusa is hívja őt, Bandi bá’, hamar megtalálta a közös hangot fiatal kapusainkkal. P1450629-800A bemutatást követő rövid beszélgetés során fény derült a nagy példaképekre, kedvenc kapusokra, aminek eredményeképpen Vivi, Geri és Milu mellett hat világsztár hálóőr -a Fradi hálóőre, Jova Levi (alias Zsombi), a Juve és az olasz válogatott sztárja, Gianluigi Buffon (vagyis Töki), a belga válogatott Courtois (azaz Gyulai Dani), a legendának számító Iker Casillas (alias Veres Dani), valamint a Barca két kapusa, Claudio Bravo (vagyis Milán) és ter Stegen (azaz Marci) is hirtelen a törökbálinti ARËNÁ-ban termett!:-) Hírességeink aztán lelkesen vetették bele magukat a feladatokba, amik közben Bandi bá’ folyamatosan segítette őket tanácsaival, és, ha kellett javította a hibáikat. Hiába, még a profiknak is van mit tanulniuk… 🙂

Ha össze kéne gyűjtenünk a múlt csütörtöki edzésen elhangzott útravalókat egy csokorba, a következő 1×1-et állíthatnánk össze Pálinkás András tanácsaiból:

“Nem a kesztyű fogja meg a labdát, hanem a kezed!”

P1450568-800Rabó is annak idején Bandi bá’-nál edzett először kesztyű nélkül. Tőle tanulta meg, hogy ez mennyire fontos, mert ezáltal az ujjak sokkal jobban megtanulják érezni a labdát. Edzői munkájában sem volt számára kérdés, hogy ezt a szemléletet tanítványainak is átadja. A Kapus Kurzust is megjárt kapusainknak tehát a kesztyű nélküli bemelegítés, labdafogás és edzés nem is okozott meglepetést, de a táborhoz újan csatlakozóknak sem okozott problémát a kapusok legfontosabb kellékének mellőzése.

“Az ideális kapus Messi és Buffon keveréke”

Gianluigi Buffon Forrás: wikipédia
Gianluigi Buffon
Forrás: wikipédia
Bandi bá’ többször is hangsúlyozta, hogy a mai kor futballjában elengedhetetlen a kapusok kitűnő lábjátéka. A statisztikák kimutatták, hogy ma egy kapus 80%-ban lábbal ér a labdához, és nem kézzel! Ahogy mondta, “lábbal legyél olyan mint Messi, kézzel mint Buffon!” A lábtechnika fejlesztése ezért nagyon fontos a kapusposzton is. RBK-s kapusainknak ez sem volt újdonság, hiszen Rabó is nagy hangsúlyt fektet erre, és a Kapus Kurzus egyik edzését is kifejezetten a lábtechnikát célzó gyakorlatokra építette.

“A labda egy fej”

P1450543-800Az egykori mentor már Rabónak is azt tanította, hogy a labda egy fej, amit akár a “két fülénél” vagy a tarkójánál is meg lehet fogni. Ez a hasonlat a labdafogás alaptechnikáinak elsajátításánál fontos, amik szintén előtérbe kerültek a csütörtöki edzésen.

“A szemed mindig a labdán legyen!”

Ezt az alapszabályt vendégünk nagyon egyszerűen magyarázta el a srácoknak (és Vivinek): “nem kell össze-vissza ugrabugrálni, mindig a labdavezetést kell figyelni. Mindig a labda felé kell a kapusnak elindulnia és mindig a labdát kell figyelnie.

“Figyelj a gusztustalan labdákra!”

Az UTE kapusedzője a hálóőr előtt megpattanó labdát nevezte el gusztustalan labdának, aminek a hárítása bizony gyakran előfordulhat egy mérkőzésen. Éppen ezért az edzésen is gyakorolni kell a védését, és ez meg is történt nálunk is!

P1450625-800

“Az újpesti Bandi bátyó azt kéri, hogy lábujjhegyen mozogjatok!”

Ahogy azt a Facebook oldalunkra kitett videóban is már láthattátok, a helyes lábmozgást is sokat gyakorolták fiatal kapusaink. A legendás szakember kihangsúlyozta nekik, hogy “csak puha lábmozgásból lehet gyors mozgásokat, gyors elrugaszkodásokat csinálni“. Az egyik legfontosabb kapusmozgás a skippelés, joggolás, ami, bár nagyon egyszerűnek látszik, valójában ahhoz, hogy a kapus számára tényleg hatékony legyen, nem is olyan könnyű. A lényege a puha talajérintés, a laza, puha, nem talpon, hanem lábujjhegyen való mozgás, amit több gyakorlaton keresztül is bemutatott Bandi bá’ a fiataloknak.

Az évtizedek alatt számtalan kapust – Rabó mellett például Balajcza Szabolcsot, Gulácsi Pétert, Kurucz Pétert – kinevelő újpesti szakember számtalan alapvető, hasznos tanáccsal látta el a jövő leendő Buffonjait. Köszönjük Neki, hogy eljött hozzánk, Nektek pedig, hogy ügyesen végig dolgoztátok az általa vezetett edzést is!:-)

Az edzésről készült fényképeket megtaláljátok Galériánkban, és hamarosan a videókat is feltöltjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük